Afbeelding
Foto: Ruud Steenbakkers

Een oranje succesverhaal

Evenementen

Sint-Oedenrode - Als organiserende partijen de handen ineen slaan, is het altijd te hopen dat het werkt. In het geval van de Oranjefeesten was dit zeker zo. SmaakRouteRooi en de Oranje Vereniging doopten het Kerkplein afgelopen weekend om tot het Oranjeplein, en dat werd een succesverhaal.

Door: Freek Vervoort

Het startschot voor een mooi weekend werd vrijdagavond gegeven. Op verschillende plekken in Rooi werd de verjaardag van de koning gevierd. DJ’s zoals DJ Tommie C en Sjieke Bazen zorgden voor een heerlijke sfeer op het Kerkplein. “Ondanks de kou hebben we onszelf goed warm kunnen dansen op de beats. Het was gezellig druk. En tja, die kou kan de organisatie ook niet verhelpen,” aldus een van de bezoekers.

De echte koningsgezinde Rooienaren konden zich alweer vroeg melden op zaterdag, iets wat niet iedereen lukte na de vrijdag. Om 9.30 uur vond de opening plaats en werd de Nederlandse vlag gehesen. Een half uur later werd de Oranjemarkt geopend.
Voornamelijk op de Heuvel stond het vol met kraampjes en jonge verkopers, die zeker niet te beroerd waren om alles te demonstreren. Mede door de interessante prijzen was er voldoende animo. “Deze pet kostte maar één euro. En dit spelletje maar 50 cent!” vertelt een kind trots.

“Voor €5,- kun je hier echt nog leuke dingen kopen. Zo’n vrijmarkt blijft toch altijd wel mooi om rond te neuzen. Zeker voor de kinderen,” vult zijn vader hem aan. De Markt was omgetoverd tot een kinderplein. Kinderen konden geschminkt worden, er was een stormbaan, ze konden lasergamen en in de middag stond Circus Tadaa klaar voor vermaak. Om 14.00 uur gaven Rodi en dansgroep Unique een spetterend dansoptreden.

Ook het Oranjeplein stroomde gedurende de dag weer lekker vol. Met echte Nederlandstalige volkszangers werd het publiek vermaakt. Grote ster van de avond was Django Wagner, die de toegestroomde massa trakteerde op zijn grootste hits. FeestDJ Jordi sloot de avond af. Voor degenen die nog niet genoeg gefeest hadden, was er zelfs nog een programma op zondag. De band Fieldtrip en local hero DJ Willem mochten nog één keer het Oranjeplein vermaken.

De organiserende partijen SmaakRouteRooi en de Oranje Vereniging waren erg te spreken over de samenwerking en de opkomst. “Het was een leuk weekend en boven verwachting druk. Ik denk dat er tussen de 500 en 700 mensen geweest zijn op vrijdag- en zaterdagavond. Zondagmiddag was het een stuk minder druk. Gelukkig was het wel erg gezellig. Dit smaakt naar meer als het aan ons ligt,” blikt Ruud Steenbakkers namens de Oranje Vereniging terug. Mike van Rooij, eigenaar van café Ons Thuys en deelnemer namens SmaakRouteRooi, beaamt dit en vult Ruud hierin aan.

“De plannen zijn vorig jaar januari ontstaan en pakten perfect uit. De evaluatie staat al gepland. Er zijn altijd verbeterpunten. We hebben het met z’n allen supergoed gedaan en volgend jaar gaan we er weer een feest van maken!”

Bekijk nog meer leuke sfeerbeelden gemaakt door de fotografen van MooiRooi van het geslaagde Oranje weekend op pagina 26.